Lectio | Hvad er Lectio og hvad bruges det til?

  Skrevet af: Redaktionen     18-08-2019     Skrevet i: Guides

Lectio

Hvis du går på gymnasiet eller har gået på gymnasiet i Danmark, er der store sandsynligheder for at du kender til Lectio. Men vidste du at gymnasie-platformen faktisk blev udviklet af et dansk softwarefirma? I denne artikel kan du læse om Lectio, hvad det er, hvad det kan bruges til og hvad de forskellige former for brugere har adgang til på siden.

Hvad er Lectio?

Lectio er et online lektionssystem, som er udviklet af det danske softwarefirma MaCom A/S. MaCom lancerede Lectio tilbage i august 2003 og tal fra 2009 viste at omkring 75 % af alle Danmarks gymnasieelver brugte programmet. I dag er det tal nået over 90 procent.

Hvad bruger man Lectio til?

Lectio bruges i forbindelse med skolegangen på de danske gymnasier. Her har elever og forældre adgang til elevernes skema, karakterer, fravær, kommende skoleaktiviteter og meget mere.

Hvordan logger man ind i Lectio?

Du kan benytte Lectio på to forskellige måder. Du kan først og fremmest logge ind som en anonym bruger og her er det ikke nødvendigt at bruge et login. Du kan også logge ind som en intern bruger og i denne proces skal du være oprettet med et brugernavn og en adgangskode.

Hvad kan anonyme brugere se på Lectio?

Hvis du er anonym bruger, får du adgang til Lectio ved at klikke på programmets ikon på dit gymnasiums eller din skoles hjemmeside. Anonyme brugere har adgang til Lectios primære menu.

Her kan forældre finde frem til sin søn eller datter ved at klikke på ”elev”. Den funktion kan du fx benytte til at finde frem til din søns eller datters skema og her kan du se hvilke timer han/hun skal have.

Hvis du holder musen henover de små ”post it”-ikoner i skemaet, vil du have mulighed for at se hvilke lektier din sønner eller datter har for. Derfor kan du altid finde ud af hvilke lektier dit barn har for, selv når han/hun prøver at snige sig udenom dem.

Som anonym bruger har du også adgang til at se aflyste timer og årsagen til at timen er blevet aflyst. Derfor har du rent faktisk mulighed for at tjekke om en time er blevet aflyst, hvis du ikke er helt sikker på om din søn eller datter har rent mel i posen, når han eller hun bliver hjemme fra skole på grund af aflyste timer.

Du har også adgang til månedskalenderen hvor du kan se planlagte aktiviteter for enkelte klasser, en hel årgang eller hele skolen.

Hvad kan interne brugere se på Lectio?

Interne brugere får naturligvis adgang til flere oplysninger end anonyme brugere. Her kan elever blandt andet følge sit fravær ved at klikke på fanen ”fravær”. Her vises en oversigt over elevens fravær på to måder:

  • Fravær i enkelte fag.
  • Grafisk fremstilling af fravær.

Det er også denne side du kan besøge for at se om eleven har modtaget en advarsel på grund af et alt for højt fravær. Generelt er det vigtigt at sætte sig ind i skolens/gymnasiets fraværkspolitik for at kunne benytte denne funktion korrekt.

Interne brugere har også mulighed for at se elevens karakterer. Her skal du klikke på ”karakterer” i de forskellige fag.

Bliver data beskyttet godt nok?

Lectio er tidligere blevet kritiseret for ikke at beskytte elevernes og lærernes oplysninger godt nok. Derfor advarede interesseorganisationen Danske Gymnasier sidste år om at alle og enhver kunne opnå adgang til oplysningerne.

Danske Gymnasier gik ud og kritiserede softwarefirmaet MaCom for at ignorere de advarsler, som de modtog fra gymnasierne. Det fik Datatilsynet til at gå ind i sagen. Datatilsynet er den danske instans, som fører tilsyn med at regler for databeskyttelse bliver overholdt i Danmark.

Her kom det frem at det lod til at sagens kerne lod i en strid mellem MaCom og gymnasierne. I sidste ende er det gymnasiernes ansvar at reglerne for databeskyttelse bliver overholdt, ellers skal de finde et andet system. Men det er måske nemmere sagt end gjort, når stort set alle danske gymnasier bruger denne platform.

Formanden i Danske Gymnasier udtalte en del af årsagen til at Lectio er så populær blandt de danske gymnasier er at det er praktisk at bruge og til at betale, men hvis der ikke kommer andre boller på suppen, kan gymnasierne i sidste ende blive tvunget til at skifte over til et andet system.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *