Så meget tjener en datalog

  Skrevet af: Redaktionen     14-08-2019     Skrevet i: Diverse

Så meget tjener en datalog

Drømmer du om at blive datalog, men vil du først og fremmest gerne vide hvor meget du kan forvente at tjene som datalog? Selvom at løn ikke bør være ens primære motivation for at vælge en karriere, vil det naturligvis altid have en indflydelse på den endelige beslutning. I denne artikel kan du læse om hvor meget en datalog tjener i Danmark og hvad det rent faktisk vil sige at være datalog.

Hvad er en datalog?

En datalog er en person, der er specialiseret i datalogi. Datalogi dækker over at lære om data og databehandling. Her er der især fokus på computere og maskiner. Typisk studerer folk datalogi på universitetet. En kandidatgrad i datalogi svarer til et sted mellem 240 og 300 ECTS-point og her kan man fx blive cand.scient. og herefter kalde sig selv for datalog.

Danske Peter Naur skabte ordet datalog helt tilbage i marts 1966 og det er et ord, der primært bliver brugt i de nordiske lande. Den danske videnskabsmand blev født på Frederiksberg den 25. oktober 1928 og han gik bort i januar 2016. I sin tid på jorden nåede Naur at blive kendt på verdensplan som en pioner inden for datalogi.

Naur er den eneste dansker, der har vundet den amerikanske pris Turing-Prisen, som også kendes som A-.M Turing-prisen eller A.M. Turing Award på engelsk. Denne pris bliver givet en gang hvert år og det er den amerikanske organisation Association for Computing Machinery (ACM), der står bag prisuddelingen.

Ordet ”datalog” svarer mere eller mindre til det engelske begreb ”Computer Science” eller det franske begreb ”informatique” eller det tyske begreb ”informatik”. Ordet ”informatik” bruges også i det danske sprog, men her er der mere tale om nogle andre konnotationer frem for datalogi.

Det første datalogiske institut blev også grundlagt af Peter Naur, der stod bag Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU). I dag kan datalogi blive studeret på otte forskellige universiteter i Danmark:

  • På Aalborg Universitet i Institut for Datalogi.
  • På Aarhus Universitet på CS AU (Department of Computer Science), som tidligere var kendt som Datalogisk Afdeling i Matematisk Institut (DAIMI).
  • På Copenhagen Business School (CBS) i Institut for Digitalisering.
  • På Danmarks Tekniske Universitet (DTU) på DTU Compute.
  • På Københavns Universitet i Datalogisk Institut (DIKU).
  • På Roskilde Universitet i den Datalogiske Afdeling.
  • På Syddansk Universitet i Institut for Matematik og Datalogi (IMADA).
  • På IT-Universitet i København, hvor det primært studeres i Institut for Datalogi.

Adgangskrav til at studere datalogi

For at læse en bachelor i datalogi skal du enten have bestået en gymnasial eksamen som (EUX, HF, HHX, HTX eller STX) eller en tilsvarende international eller udenlandsk gymnasial uddannelse.

Derudover skal du også have studeret specifikke fag for at kunne læse datalogi. Her er der tale om Dansk på A-niveau, Engelsk på B-niveau og Matematik på A-niveau. Du kan eventuelt supplere din gymnasieuddannelse med yderligere fag, hvis du ikke har bestået fagene på de niveauer.

Hvor meget tjener en datalog i Danmark?

Tal fra Lønstatistik.dk viser at den gennemsnitlige løn for en datalog i Danmark ligger på omkring 27.777 DKK om måneden. Denne løngruppe har en gennemsnitslader på ca. 33,2 år og de var været i branchen ca. 6,6 år, når de tjener denne løn.

Dog kan det være forskelligt alt afhængigt af køn. En kvindelig datalog tjener i gennemsnittet 26.537 DKK om måneden, mens en mandelig datalog tjener omkring 27.927 DKK per måned.

Den gennemsnitlige datalog løn varierer også alt efter hvor datalogerne bor i Danmark. Hvis du drømmer om at tjene mest som datalog, kan det være at du skal overveje at flytte til Sjælland, som er det område hvor datalogerne tjener mest. Her ligger gennemsnitslønnen på næsten 30.000 DKK om måneden.

De danske dataloger tjener mindst i Syddanmark, hvor gennemsnitslønnen ligger på ca. 26.500 DKK per måned. Det vil sige at datalogerne i Syddanmark i gennemsnittet tjener ca. 3.500 DKK mindre end datalogerne på Sjælland og det kan hurtigt løbe op i 42.000 DKK om året, hvilket svarer til mere end en enkelt månedsløn i alle regionerne.

Det er muligt at tjene mange penge om måneden som datalog. Ifølge lønstatistikken tjente den bedst lønnede datalog i Danmark 55.000 DKK om måneden. Dette var en 41-årig privatansat mand, som havde en otteårig erhvervserfaring. I den anden ende tjente den dårligst lønnede datalog 10.000 DKK om måneden og her var der tale om en 24-årig privatansat dame med et enkelt års erfaring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *