Sådan fungerer den digitale eksamen på AU, AAU og KU

  Skrevet af: Redaktionen     19-08-2019     Skrevet i: Diverse

digitale eksamen på AU, AAU og KU

Flere af de danske universiteter er begyndt at bruge digitale eksamener. På fx Aalborg Universitet bruges digital eksamen til mundtlige eksamener, skriftlige stedprøver samt hjemmeprøver og der er lignende processer på Aarhus Universitet og Københavns Universitet. Du kan læse mere om de digitale eksamener i denne artikel.

Eksamensplatformen

I 2013 trådte de nye digitaliseringskrav for alle danske universiteter i kraft og herefter er eksamensplatformen Digital Eksamen blevet implementeret lidt efter lidt på universiteter rundt omkring i Danmark.

Eksamensplatformen Digital Eksamen er udviklet i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, CBS, Københavns Universitet, CBS og leverandøren Arcanic.

Københavns Universitet var det første danske universitet, der tog platformen i brug og det gjorde universitetet i perioden 2014-2015. Aalborg Universitet og Aarhus Universitet gik i gang med at bruge eksamensplatformen i sommeren 2015, mens CBS hoppede med på vognen i foråret 2016.

Hvad er Digital Eksamen?

Arcanic har skrevet om Digital Eksamen på sin hjemmeside. Selvom at det kan virke som et nyt koncept, er der faktisk tale om et projekt, som Arcanic har arbejdet på i mere end et årti. Derfor har Arcanic med tiden indsamlet erfaringer der har bidraget til at de kunne skabe en brugervenlig eksamensplatform.

Arcanic har sørget for at indarbejde alle dele af eksamensprocessen i den elektroniske eksamensplatform. Den brugervenlige digitale proces inkluderer:

  • Oprettelse af eksamenstilmelding i det studieadministrative system.
  • Opsætning af administration.
  • Den studerendes aflevering af eksamen.
  • Karakterafgivning af bedømmere.

Fordele ved Digital Eksamen

Denne eksamensplatform byder på flere fordele. Blandt andet fremmer det processen for karaktergivning, da det hele foregår online. Undervisere har også bedre mulighed for at give eleverne feedback, hvilket uden tvivl er med til at fremme læringsprocessen på de danske universiteter.

Digital Eksamen for administratorer

Når det kommer til administratorer, har Arcanic fokuseret på at gøre eksamensprocessen så overskuelig som mulig. Eksamensplatformen er med til at give administratorer et overblik over alle trin i processen, så de altid har styr på hvad der sker på eksamensplatformen, hvem der står bag forskellige ting og hvornår det er sket.

Digital Eksamen for bedømmere

Når det kommer til bedømmere har Arcanic overvejet så mange brugsscenarier som muligt ved at brainstorme med de forskellige uddannelsesinstitutioner. Derfor kan bedømmere selv vælge om de kun ønsker at afgive karakterer eller om de også ønsker at uploade feedback. Bedømmere kan endda også vælge om de foretrækker at afgive karakterer i et PDF-annoteringsprogram eller at annotere karakteren direkte i browseren.

Digital Eksamen for de studerende 

Men i sidste ende er det den studerende der er i fokus, da det er deres karakterer der er på spil. Derfor har Arcanic fokuseret på at indskrænke muligheden for at begå fejl. Derfor er der tale om en simpel afleveringsproces, som alle skal følge og derfor er det nærmest umuligt at gå galt i byen.

Med eksamensplatformen arbejder den studerende sig frem mod aflevering og efter afleveringen modtager den studerende en kvittering både på sin skærm og via e-mail og derfor kan han/hun ikke være i tvivl om at eksamenen er blevet afleveret.

Hvad er ITX Flex?

Hvis du skal til en digital skriftlig eksamen, kan det være et krav at du downloader, installerer og kører programmet ITX Flex på din computer. Dette er et program, som især Aalborg Universitet og Aarhus Universitet arbejder meget med.

ITF Flex benyttes til at overvåge den studerendes computer i forbindelse med eksamen, men programmet kan også benyttes til at give den studerende adgang til opgavematerialet. Derudover kan ITF Flex også benyttes til aflevering af den skriftlige digitale eksamen.

Når ITF Flex bruges til en digital skriftlig eksamen, aktiveres programmet via en unik individuel eksamenskode. Programmet begynder overvågning af den studerendes computer efter at ITX Flex er blevet aktiveret med koden og at eksamenen er gået i gang.

Efter aflevering af opgaven kan den studerende lukke ITX Flex og stoppe overvågningen. Dog er det vigtigt at bemærke at overvågningen kører indtil et kvarter efter at eksamenen er overstået og denne funktion forbliver aktiv, selv hvis den studerende logger af internetnetværket på computeren.

Det er også vigtigt at bemærke at det er den studerendes ansvar at køre programmet på sin computer under hele eksamen, hvis det er et eksamenskrav at ITF Flex bliver brugt.

Derfor kan det være en god ide at teste programmet før ens eksamen. Du kan blandt andet teste ITX Flex i en demo-eksamen inden den rigtige eksamen. Det kan du læse mere om ved at besøge portalen for Digital Eksamen på dit universitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *